Willem och Jag

En blogg om livet som singelmamma till världens vackraste vilde.

Tips!

Kategori:

När jag fyllde 24 år så fick jag världens bästa grej av Olivia, nämligen en menskopp.
Sen blev ju jag gravid strax efteråt så jag hann aldrig börja använda den men den här gången när det var dags så tänkte jag att jag skulle testa. Och jag älskart!
 
Det är alltså en liten kopp i silikon som man för upp på samma sätt (ungefär) som en tampong. Det fina är att man använder samma gång på gång så det är både snällt mot plånboken och miljön. (Man kokar den efter varje mensperiod så att den blir ordentligt ren.) Det är lite klurigt att få den på plats de första gångerna men sedan får man in snitsen och precis som med en tampong så känns den inte överhuvudtaget. Men man behöver inte tömma den lika ofta som man byter tampong och självklart kan man ha den på natten också.
 
Jag är frälst och det är tyvärr ganska få som vet att det här alternativet finns (industrin tjänar ju inte direkt på att vi slutar köpa bindor och tamponger...) så därför vill jag tipsa er om den. På hemsidan kan ni läsa mer om användning etc.
 
 
 
  

Slaget om blöjan part II.

Kategori: Willem 8-12 månader

För ett tag sen så var varje blöjbyte något av en kamp med Willem. Han ville inte ligga stilla och blev väldigt arg när jag försökte få honom till att göra det. Jag slet mitt hår men upptäckte Up&Go och där fick vi en lösning på problemet (förutom nattetid för de håller tyvärr inte måttet då). Sen var det som att han glömde bort att han inte tyckte att det var kul och återgick till att samarbeta med sin mamma igen.

Sedan ett par dagar är vi tyvärr återigen tillbaka ute på slagfältet. Men den här gången så blir han inte arg under blöjbytet,  nu rullar han runt och smiter iväg för att det är roligt. Bus på hög nivå med andra ord och han är väldigt snabb när han busar! Jag måste dock säga att jag, till skillnad mot Willem, kan hålla mig för skratt i dessa stunder… Satan vilken tid det tar att få på den där jäkla blöjan och vad tråkigt det är när det blir bajs överallt.

Jag har släppt alla mina principer och erbjudit honom allt ifrån sladdar till mobilen för att muta honom till att ligga stilla. Igår nådde jag botten och gav honom en bit papper att tugga på (ja, jag var desperat.) Det funkade den gången men när det var dags för nästa blöja var det tricket tydligen gammalt och trist.

Det är väl bara att kapitulera och erkänna mig besegrad så idag blir det inköp av de dyra blöjorna. Men då kanske jag kan få lite sinnesfrid igen och på det finns det väl knappast något pris som småbarnsförälder?!  

Mammamaffian – klubben för Godmothers.

Kategori: Tankar och Känslor

För någon vecka sedan läste jag ett inlägg i Anitha Schulmans blogg där hon skrev om vaginal förlossning vs kejsarsnitt och om amning vs ersättning. Inte helt otippat skapade detta inlägg en storm av ja- och nejsägare för respektive alternativ bland kommentarerna. Självklart togs riskerna med vaginala förlossningar upp som kontrades med hur allvarliga bukoperationer är och riskerna med snitt. Någon skrev om hur nyttig bröstmjölken är och någon annan om hur välutvecklad och bra ersättningen är nuförtiden.

Poängen med det här inlägget är inte att jag vill ge mig in i dessa två debatter. Jag gjorde som jag gjorde med Willem men jag har ingen aning om det kommer bli likadant om jag får fler barn. Jag som bara behövde sy två stygn efter min vaginala förlossning och ändå inte satt ner på två veckor kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara att drabbas av en sfinkterruptur. (Man spricker hela vägen och det är en inte så vanlig men förekommande komplikation som i värsta fall kan ge allvarliga och bestående men.) Jag kan dock föreställa mig att man inte blir så sugen på att föda barn vaginalt igen. Men tack vare att min förlossning var en väldigt bra upplevelse så skulle jag gärna föda så igen om jag får välja. Kejsarsnitt har jag ju ingen erfarenhet av (förutom att jag själv räddades när jag föddes tack vare ett blixtsnabbt katastrofsnitt). Men jag har genomgått en blindtarmsoperation och kan skriva under på att bukoperationer inte är en walk in the park. Däremot är det ju fullkomligt fantastiskt att mammor och barn kan räddas idag tack vare snitten och att kvinnor med förlossningsskräck har ett alternativ. Och jag vet flera som har fött med snitt som absolut vill göra det igen med nästa barn.

Med andra ord så förstår jag att man argumenterar för sitt sätt att se på saken och jag har inga problem med att dessa ämnen (och andra) i sig diskuteras. Självklart ska alla få uttrycka sin åsikt och diskussioner generellt är bra eftersom det kan leda till eftertanke, utvärdering och förhoppningsvis förbättring. Men jag har funderat lite över varför det blir så otroligt infekterat så fort ämnen som har med graviditet och barn att göra tas upp. För ofta när jag läser bland kommentarerna i olika mammabloggar eller de få gånger jag har tittat in bland trådarna på familjeliv.se så blir jag mörkrädd. Medlemmarna i mammamaffian (och de är många) är så otroligt aggressiva och dömande emot varandra. Alltså, de får ju rassarna i SD att framstå som pålästa och sympatiska debattörer vilket säger en hel del…

Exempelvis så var det någon som skrev i sin kommentar under Anithas inlägg att hon minsann inte dömde de som ammade men att hon inte fattade varför de tvingade sig själva till att sitta och lida. Hm, inte dömande? Jo faktiskt, en smula. En annan radade upp ingredienserna i en av de ersättningar som finns på marknaden och avslutade med att konstatera att det minsann inte är organiskt. Och det vet vi ju att saker som inte är organiska inte är så bra... Ett annat vanligt argument för amning är ju det här med anknytningen. Fast vi vet att det går precis lika bra att knyta an till ett barn som flaskmatas. (Men oasvett fakta så tar det ganska hårt på vilken mamma som helst att få höra att hon inte tar anknytningen på allvar.)

Hur kommer det sig att just barn är ett sånt ämne där det plötsligt blir okej att gå till personangrepp? Vem bestämde att det är legitimt att såga någon vid fotknölarna för att den personen valde på ett annat sätt? Speciellt amningsdebatten är ju helt sjuk! Vad hände med att alla gör det som känns bäst för dem och deras bebis? Nej, när det handlar om hur vi matar våra bebisar är det okej att typ likställa de olika valen vid barnmisshandel. Jag vet att mammor som flaskmatar ofta har känt sig väldigt kränkta, både ifrån mödravård och bvc samt andra mammor. Jag tror och hoppas att det har blivit bättre de senaste åren, men självklart finns det fortfarande dåliga upplevelser. Tyvärr måste jag säga att i de här forumena är de som flaskmatar ruggigt bra på att kränka de med. Tråkigt.

Jag tror att det beror på att vi styrs av våra känslor i vårt föräldraskap. Vi kan läsa, googla, diskutera och kolla på TV-dokumenterer men till synes och sist är det magkänslan och kärleken som är grunden för besluten om våra egna barn. En annan stark beståndsdel i att vara mamma är det dåliga samvetet som vi ofta får tampas med. För att man längtar bort till något annat, för att man faktiskt tar sig tiden till att göra något annat, för att man bara var i parken i 15 min, för att man inte lagar sin egna barnmat etc etc etc. Till råga på allt utrustas vi med en beskyddarinstinkt som inte är att leka med. Alla de här starka känslorna som vi känner inför våra barn har säkert en mycket praktisk funktion rent biologiskt, för om inte de höll i oss hade vi nog dragit för längesen. Så jobbigt kan det vara att vara småbarnsförälder ibland. (Det är även de här känslorna som får oss att vilja skriva ett löp varje gång vår unge lär sig ett nytt trick. Och som får hjärtat att nästan sprängas när bebben skrattar.) Men en annan bieffekt är att allt som har med barn och föräldraskap att göra blir väldigt personligt.

Sen har vi det som vi tror är så himla viktigt när det gäller att vara mamma. Att göra rätt. Jag har skrivit om det förut och är fullkomligt övertygad om att en av de största rädslorna som finns hos oss föräldrar är att råka göra ett felaktigt val när det gäller våra avkommor. Självklart kommer vi att titta tillbaka på vårt föräldraskap och se hur mycket som helst som vi hade kunnat göra bättre och annorlunda. För det är omöjligt att kunna göra allt rätt hela tiden! Men det är väldigt lätt att ibland tro att man kan det och börja nojja över om ungen kommer att få sociala problem på grund av att den vanliga vällingsorten var slut i affären. Eller vad det kommer att göra med bebben att få hänga med mormor ett par timmar. Eller om barnet blir otryggt av att börja på dagis tidigt. Eller om barnet får svårt att skaffa kompisar om hen får vara hemma länge. Jag kommer ihåg när Willem var nyfödd och jag insåg att kuddarna som jag hade köpt till honom på Ikea var till barn från 1 år. Jag började gråta och fullkomligt övertygad om att han skulle få nackskador av dem åkte jag till Barnens hus och köpte en ny från 0 månader. Rationellt? Nej! Normalt beteende som nybliven mamma? Ja!

Jag gissar att det är kontentan av att utgå ifrån sin magkänsla, att vilja göra rätt och beskyddarinstinkten kryddat med alla övriga känslor som tar fram den där dåliga argumentationstekniken. För det känns som att mammorna (nej, jag räknar faktiskt inte in mig själv här) gör diskussionerna till en tävling om vem som har rätt. Om då Anna väljer att amma sitt barn så vill ju inte hon tänka tanken att hon gjorde fel val. Hon känner antagligen en överygelse i sitt hjärta att det är rätt för henne och hennes bebis. Precis så känner även Karin som inte vill amma och därför väljer ett ångestfritt alternativ genom att ge sin bebbe ersättning. Och så har vi Lisa som vill amma men av någon anledning så fungerar det inte. Hon mår kanske dåligt över det och vet inte vad hon ska tycka, varken om sig själv eller om andra. För på grund av alla knasiga kommentarer så tror hon att hon är en dålig mamma som inte kan ge sitt barn bröstmjölk.

Om diskussionerna enbart var ur ett perspektiv där alla berättade om sina erfarenheter så hade det var en sak. Men problemet blir när man utgår ifrån sin egen erfarenhet som den enda sanningen och klankar ner på dem som inte har gjort på samma sätt. Som om man tror att om man inte får alla andra att erkänna ens sanning som den enda rätta så betyder det att man har fel. Man behöver en yttre bekräftelse på att man är en bra mamma. Inget konstigt med det, alla behöver få höra av andra att de gör ett bra jobb. Men att trycka ner andra för att få höra det känns som en dålig (härskar)teknik . Ja, det kan uppstå komplikationer med en vaginal förlossning såväl som med ett snitt. Men det betyder inte att en person är knäpp för att hon väljer det ena eller det andra. Och det betyder inte heller att det inte finns en massa bra erfarenheter av de båda olika alternativen.

I dessa forum blir plötsligt alla experter på barn och vet minsann bäst för den och den forskningen säger det och det. Och klassikern ”det funkade ju på min unge!” blir bevismaterialet. Jag skulle aldrig kalla mig själv för en barnexpert. Däremot är jag en Willem-expert och en Evelina-expert och när det gäller vad som är bäst för oss två så vet jag för det mesta det. Men ibland vet jag inte det och då söker jag svar på mina frågor vilket blir svårt att få när jag läser att jag är dum i huvudet oavsett hur jag väljer att göra.

Nu när jag tänker på det så kommer jag ihåg hur jag har varit under de här 11 månaderna och framförallt under det första halvåret. Exempelvis hur jag försvarade det här med samsovning när någon påpekade hur svårt det skulle bli att ”vänja” Willem vid sin egen säng sen och att vi båda skulle sova bättre i varsin säng. Det var ju uppenbart (för mig alltså) att Willem sov bäst i min säng och att det var mycket enklare eftersom det ibland knappt hann gå en timme mellan matningarna. Oj, vad jag var noga med att tala om det.

Jag har inte härjat inne på andras bloggar och i föräldraforum men jag har, inför mig själv och andra i min närhet, berättat varför mina val är bra. Jag hoppas att jag inte har kränkt någon på vägen för jag har faktiskt tänkt på att undvika det. Men i och med att det är så otroligt känslosamt att bli mamma kan jag tänka mig att är lätt att gå till attack när ämnen som ligger en så nära diskuteras. Anfall är bästa försvar, typ.

Missförstå mig inte nu, jag tycker absolut inte att det är okej att uttrycka sig så som många gör och jag säger inte att det här med känslorna är en ursäkt. Men det kanske är en förklaring. Jag är övertygad om att alla diskussioner kan föras på ett vettigt och respektfullt sätt och att alla vinner på det när det görs.  Vi sitter ju i samma båt oavsett om vi väljer att använda sömnmetoder eller inte. Och i de fall där vi pratar om saker på ett bra sätt så hjälper det ju så otroligt mycket! (För bra diskussioner finns ju givetvis också, både på internet och IRL.) Det är ovärderligt med tips ifrån andra i samma situation, faktiskt oavsett om de fungerar eller inte, för det blir ju en bekräftelse på att någon ser hur jag har det. Jag hade aldrig klarat det här (snart) första året utan andra nyblivna mammor att läsa om och prata med. Mina vänner som ännu inte har barn hade nog inte heller klarat det om jag ska vara ärlig. För tack vare att jag har kunnat ventilera mig på annat håll så har jag i alla fall ibland lyckats prata om och lyssna på saker som inte har med barn att göra. (Ni har verkligen varit helt fenomenala som har kunnat uppvisa ett intresse för min unge och mammaroll. När det är er tur ska jag göra allt jag kan för att betala tillbaka!)

En annan sak som jag har skrivit om förut är att vi mammor ska vara snälla emot oss själva. Och det ska vi, men vi ska också vara snälla emot varandra. Stötta och peppa, lyssna och uppmuntra. Försöka att se de här diskussionerna som en möjlighet till att just ventliera och kanske lära sig eller någon annan något nytt. Att kränka varandra och öka på det dåliga samvetet eller känslan av att göra fel är inte en bra idé. Bara för att jag ger Willem mild fullkornsvälling och någon annan ger sitt barn majsvälling så betyder inte det att någon av oss är bättre eller sämre. Det betyder bara att vi och våra barn är olika. Men oavsett olikheter så är ungarna älskade precis lika mycket. Och i slutet av dagen är det ändå just kärleken som är det viktigaste.

 

 

Willem 11 månader!

Kategori:

I fredags, den 19e oktobober, blev Willem 11 månader. Jag hinner inte med men på samma gång känns det som han alltid har varit såhär stor. Konstigt. Det har ju blivit en rutin för mig att varje gång han blir en månad äldre skriva ett skrytinlägg om min lilla stjärna och hans nya färdigheter. Jag tänker att det kan vara roligt att kunna komma ihåg ungefär när han lärde sig vad och kanske är det någon som tycker att det är kul att få hänga med i hans utveckling. 
 
Nuförtiden är det Imse vimse spindel som är favoritlåten för han har lärt sig alla rörelserna. Fast han kan inte riktigt göra den där när spindeln klättrar utan då snurrar han runt händerna som en magdansös typ. Oftast startar vi dagen med lite sång och ibland är det på hans initiativ, då dör jag sötdöden hundra gånger om. Men musik generellt är en riktig hit (!) och de få gånger vi inte har musik på här hemma så ställer han sig vid högtalarna för att jag ska sätta på något. Han älskar Mumford & Sons senaste skiva Babel och Of monster and men går också hem. (Eller så är det jag som är hooked och han gillar läget.) Hur som helst så kan han lätt stå där vid högtalarna och lyssna och dansa i 20 min utan avbrott, vilket inte bara är gulligt utan även världens bästa barnvakt när jag behöver ladda en diskmaskin eller ringa ett telefonsamtal.
 
Ett nytt cirkustrick är att han kan ta av och sätta på delarna på sin Brioclown. Ni vet, en sån där klassisk i trä med ringar i olika storlekar som man trär på en pinne. Men det är fortfarande roligast att äta på delarna så jag hittar dem lite varstans i lägenheten... Att plocka i och ur saker är också himla spännande nuförtiden. Gärna strumplådan vilket gör att det för det mesta ligger ca 20 st små bebisstrumpor på golvet i sovrummet. Men en av favoritsysselsättningarna (förutom att lyssna på musik och bada) är helt klart att tända och släcka lampor. Det kan vi roa oss med typ hur länge som helst, en riktig klassiker efter vad jag har förstått!
 
Det mest imponerande är nog ändå att han har lärt sig att sätta på teven. Och nej, det beror inte på att jag låter honom titta på den  (förutom ibland om jag tittar på något och han envisas eller om han är motvillig till att bli påklädd. All is fair in love and war som man säger.) Men däremot så får han leka med kontrollerna och det är ju roligt. Jag brukar ge honom den svarta som går till boxern men han föredrar (och lyckas alltid hitta) den gråa som går till själva teven. Sen vänder han sig emot apparaten och riktar kontrollen ditåt. Han har dock inte fattat vilken knapp man ska trycka på men hans metod att bita på alla samtidigt fungerar förvånansvärt bra.
 
Han går inte helt själv än utan behöver fortfarande hålla i sig i möbler, väggen eller i min hand. Men han kan stå själv allt längre så jag tror nog inte att första steget är så långt borta. Eller så kommer han att fortsätta hålla i sig i några månader till, det märker vi. Sånt där kommer ju när det kommer och det är ingen stress.
 
En annan rolig grej är att han förstår mer och mer av det jag säger. Exempelvis så brukar jag alltid säga "vem kommer nu?" när någon ska komma hem till oss och nu har han börjat vända sig emot dörren när jag säger det. Han förstår också bland annat om jag säger "titta där" eller "kan mamma få den?". Vad gäller ord ifrån honom är det fortfarande "titta" och "mamma" som kommer mer och mer i rätt sammanhang. Däremot så har han inte fattat "var är mamma?" utan då blir han förvirrad och verkar tro att jag är en lampa eftersom han pekar (med stor glädje) upp i taket.
 
Ja ni märker ju att det händer grejer hela tiden och att jag är stolt som en tupp. Det är lustigt att minsta lilla framsteg blir lika stort som om han plötsligt skulle lära sig multiplikationstabellen. Men det är väl så det är att vara mamma, allt räknas och är värt en medalj. Vilken lyx egentligen att få känna en sån glädje inför en annan människa. Och lite tur med tanke på att Willem är i behov av en del pluspoäng eftersom nätterna fortfarande är rätt tunga.   
   
 Jag kollade igenom mammi/mormors mobilkamera och kunde konstatera att den, precis som min, har drabbats av Willemsyndromet. Det vill säga typ 2000 bilder på den lilla guldklimpen, gärna 10-15 likadana ifrån samma tillfälle. Hur som helst så fanns det väldigt många fina på honom och på oss så jag lånade dem. Enjoy!
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 

Teknikens (vid)under.

Kategori:

Mitt trådlösa internet har lagt ner. Alltså, det är helt paj och trots att jag har stängt av och satt på den svarta lådan, dragit ur och stoppat i sladdar, bönat och bett så vill det inte samarbeta. Därför har inte bloggen uppdaterats på ett tag vilket är tråkigt för jag har flera inlägg färdigskrivna i Word, redo att publiceras. Så snart tekniken är fixad kommer det grejer, jag lovar!

Problemlösning gone bad.

Kategori: Willem 8-12 månader

Nu är Willem snart 11 månader och jag kan säga att jag har fått in en rutin när det gäller att sköta tvätten. Inte så att jag tvättar innan tvättberget når samma höjd som en mindre bergsknalle, så långt har jag inte kommit än. Men när jag väl tar tag i det så går det hyffsat smidigt. Willem hänger (bokstavligt talat i bärselen) med ner i tvättstugan och det går bra att sortera, tvätta, torktumla och vika.
 
Tyvärr är det en liten detalj i tvättprocessen som inte riktigt fungerar. Nämligen att hänga den blöta tvätten som inte går att tumla. Och jag vill gärna poängtera att det inte är mitt fel.
 
Willem tycker nämligen att det är otroligt roligt att klättra i tvättställningen vilket är rätt farligt eftersom den är väldigt enkel att fälla ihop. Om den fälls ihop med Willem i kläm kan man nog räkna med att det kommer blod och det vill jag ju givetvis undvika. Tyvärr funkar inte riktigt taktiken att säga nej utan det bästa är att helt enkelt hålla i den och låta Willem undersöka bäst han vill. För då brukar han till slut tröttna och typ glömma bort att den står där.
 
Det är ju dock en ganska tidskrävande metod så idag kom jag på den strålande idén att istället gömma undan den torkande tvätten. Vi bor i en tvåa på 48 kvadrat så det är inte helt lätt att hitta ett gömställe för en rätt stor ställning full med tvätt. Tack o lov har jag ett ganska avlångt kök och där fick den plats, med en hårsmån. Seger!
 
När det sen blev kväll och dags för välling så insåg jag dock mitt misstag. Det är nämligen alltid lite av en utmaning att med en hand (eftersom en trött bebis ockuperar den andra armen och handen) ta fram flaska + välling, hälla upp vatten + pulver, skruva på korken, skaka, skruva av korken, värma i micron, skruva på korken och slutligen kontrollera värmen. Att dessutom ha en stor, tung och blöt tvättställning att flytta runt på utan att fälla ihop den på kuppen gör det hela ännu svårare. Det var ett, som dagens kids skulle ha sagt, epic fail.
 
Men när Willem hade somnat så flyttade jag i alla fall ut tvättställningen i vardagsrummet innan jag fyllde den till bristningsgränsen. Så nu slipper jag göra om den där jobbiga proceduren kl 06.00 när det är dags för morgonvällingen. Guldstjärna till mig! 
 
 
 
  
    

Karma.

Kategori: Tankar och Känslor

Alltså, jag måste ha varit en freaking superhjälte i mitt förra liv.
Det blir alldeles uppenbart när jag kollar på min unge som jag får vara mamma till.
 
 
 

Mys med moster.

Kategori: Willem 8-12 månader

I helgen har min syster Ivana hängt en hel del hemma hos oss. Mysigt för hon och Willem är himla förtjusta i varandra!
 
 
 
 

Bootcamp.

Kategori: Willem 8-12 månader

 Vissa använder sig av däck i sin träning genom att hoppa över dem eller krypa under dem.
De fungerar även utmärkt som redskap när man håller på att lära sig gå.
 
 
 
 

Bloglovin

Kategori: Sömn

Det bästa jag vet!

Kategori: Sömn

Det är när Willem vaknar på natten och inte vill somna om. Det händer inte så ofta numera, men inatt hedrade han sin mamma ordentligt på detta sätt. En extra bonus är det när han vaknar precis när jag har somnat in för natten. Då är jag som lyckligast. När han kör upp sina små fingrar långt i mina näsborrar, raspar mitt tandkött med sina naglar och drar mig i håret, det är så fantastiskt fint. Jag kan inte med ord beskriva den kärlek jag känner för honom när han snurrar och vrider på sig samtidigt som han sparkar mig i magen. Det är så vackert när hans högst tillfälliga pigghet övergår i gråt för att han är så trött men av någon anledningen inte kan slappna av och somna om. Jag blir alldeles varm i hjärtat när han ligger tyst och stilla i en minut och får mig att tro att han äntligen har somnat, bara för att plötsligt sprattla till igen och börja om ifrån början. Den eufori jag kan känner när jag halvt medvetslös nynnar "Sov du lilla videung" på repeat är helt magisk. Och när jag tillslut stapplar upp med en ledsen bebis på höften och gör välling med en hand, samtidigt som jag konstaterar att jag bara hade diskat en flaska och jag därför kommer att få göra rent den andra på samma jobbiga sätt imorgon bitti, då känner jag verkligen att jag får plocka russinen ur den här föräldraskapskakan. Att han sen ändå inte somnar om trots välling och ny blöja får mig att jag vilja skratta högt av glädje.
 
Tack Willem för de där mycket långa 68 minuterna som vi fick dela inatt. Jag älskar dig!  
 

Joller är för bebisar...

Kategori: Utveckling

sa Willem och himlade lite med ögonen.
Eller nej, det gjorde han givetvis inte för nu överdriver jag igen. Men han har uppgraderat sitt joller till joddel. Ja han joddlar numera, som de gör i Alpländerna (enligt informationen som min syster Ivana googlade fram för att se vilket folk som Willem nu kan prata med. Sedan fick vi googla vilka länder som är just alpländer. Kände oss jättesmarta efteråt.)
 
Hursomhelst så låter det väldigt roligt när han sätter igång så vi har skrattat gott ikväll. Jag antar att joddlandet hänger ihop med att han är väldigt kär i sin tunga för tillfället. Det är han för övrigt i alla andras tungor också och han har kommit på att genom att lipa själv så får han andra att göra samma sak. Det här kommer garanterat att sluta med att jag börjar joddla jag med, ska försöka att komma ihåg att undvika det ute bland folk bara.  
.  
 

Mamma på rymmen.

Kategori: Willem 8-12 månader

Jag har varit på äventyr! Och nu pratar jag inte om en tripp till en ny lekpark eller något annat barnrelaterat.
Nej, jag har varit i Dublin tillsammans med mina två bästa kompisar sön-tis.
 
Det var min och Idas födelelsedagspresent till Olivia så i söndags kidnappade vi henne och körde henne med ögonbindel till Skavsta. Där utanför tog vi av den och det var då hon fick veta vart vi skulle. Hon visste inte ens att vi skulle iväg och göra någonting så överraskningen var total!
 
Vi har ätit god mat och promenerat en massa. Skrattat så att vi har fått träningsvärk i magen. Dansat. Druckit öl, till och med till lunch. Fått lektioner i Irlands historia och om Hurling av människor på pubar. Sovit gott i ganska obekväma sängar. Och så har vi pratat, pratat och pratat. Utan att bli avbrutna och nästan ingenting om barn men  om väldigt mycket annat.
 
Det har varit helt grymt! Även om jag hade väldigt mycket ångest innan vi åkte över att lämna Willem och även om jag längtade efter honom en himla massa (då och då, faktiskt inte hela tiden). För oj vad jag behövde de där dagarna. Det har varit så nice att få vara Evelina, Ida och Olivia utan Willem eller pojkvänner. Det blev en otroligt lyckad resa och efter 2 nätter borta var det väldigt härligt att få komma hem till världens bästa unge!
 
 
 
Willem hade det också väldigt bra tillsammans med min mamma de här dagarna. De har bland annat varit på en Zooaffär och tittat på fiskar (succé) och varit på Öppna Förskolan. I morse när han vaknade bredvid mig i sängen så tittade han bara på mig och log lite som om jag inte alls har varit borta. Hade nog väntat mig en lite större reaktion än så, lilla skitungen.